• Behandeling
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

Liggingsecho

Wat is een liggingsecho?

Bij het vermoeden van een stuitligging zal uw verloskundige u doorverwijzen voor een liggingsecho. Een liggingsecho wordt tegen het einde van de zwangerschap aangevraagd (tussen de 34 en 36 weken).

De liggingsecho wordt uitgevoerd als er niet met zekerheid kan worden vastgesteld hoe uw kindje in uw baarmoeder ligt. Als er wordt gevoeld dat het kindje in stuitligging ligt, dan kan dat d.m.v. echoscopisch onderzoek bevestigd worden.

Verwijzing

In overleg met uw verloskundige is er besloten om een afspraak te maken voor een liggingsecho. Bij DC Klinieken kunt u meestal binnen een week terecht.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar

  • De groei van uw kind;
  • De positie van de placenta;
  • De grootte van uw kind;
  • De hoeveelheid vruchtwater.

De liggingsecho is een uitwendige echo; de beelden die bij deze echo worden gemaakt geven doorgaans een minder herkenbaar beeld door de omvang van het kind, dan een vroegtijdige echo eerder tijdens uw zwangerschap. Voor meer informatie over gebruikte afkortingen op de echo klikt u op de link. 

De uitslag

De echoscopist bespreekt alle bevindingen met u. Als er een afwijkend beeld wordt gezien, zoals een afwijkende ligging of een afwijking in de groei van het kind, brengen wij de verloskundige hiervan op de hoogte. Deze zal, indien nodig, contact met u opnemen.

Duur van het onderzoek

Een liggingsecho duurt ongeveer 15 minuten.

Liggingsecho

Afspraak maken

Voor een liggingsecho moet u altijd een afspraak maken. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van een (huis)arts, verloskundige of gynaecoloog. Als u die hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: 0800 231 3557 (gratis). Wij zijn telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 16.30 uur.

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

  • het aanvraagformulier, dat u van uw verwijzer meekrijgt;
  • uw verzekeringspasje;
  • uw identiteitsbewijs.

Liggingsecho

Wordt een liggingsecho vergoed door uw zorgverzekeraar?

Ja. Een liggingsecho valt onder de basisverzekering en wordt volledig door uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer (035) 692 5500 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.