• Behandeling
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

3D en 4D echo (eigen verzoek)

3D en 4D echo

Wat is een 3D en 4D echo?

Een 3D en 4D echo maakt het mogelijk uw baby op een duidelijk herkenbare manier in beeld te brengen. Omdat het om een echo op eigen verzoek gaat, wordt het ook wel een pretecho genoemd. De 3D echo wordt uit meerdere 2D beelden opgebouwd waardoor het mogelijk is om de vorm van het gezicht van het kind te zien. Het resultaat van de 3D echo bestaat uit stilstaande beelden. Met 4D (realtime 3D) kunnen er bewegende opnamen van het kind gemaakt worden (en kunt u bijvoorbeeld uw kind zien gapen).

Geen verwijzing nodig

Voor een 3D en 4D echo heeft u geen verwijzing nodig.

Hoe wordt het onderzoek verricht?

In eerste instantie wordt er een 2D echo gemaakt, om de ligging van de baby en de hoeveelheid vruchtwater te bepalen. Bij een gunstige ligging van de baby en voldoende vruchtwater kan een 3D en 4D echo gemaakt worden. Bij minder slanke vrouwen kunnen de beelden minder duidelijk zijn. U kunt het onderzoek op het beeldscherm volgen en u krijgt een DVD en verschillende zwart/wit foto’s mee. Mocht door de positie van het kind het onderzoek niet lukken, dan mag u kosteloos een keer terugkomen voor een 3D en 4D echo.

Door wie wordt het onderzoek uitgevoerd?

De echo wordt gemaakt door een verloskundige-echoscopist, die ervaren is in het maken van 3D en 4D echo’s.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Uitslag

Na de 3D en 4D echo krijgt u de beelden mee op een DVD. Voor meer informatie over gebruikte afkortingen op de echo klikt u op de link.

Wanneer wordt een 3D en 4D echo gemaakt?

De beste periode is tussen de 24-30/32 weken, omdat de baby dan in ruim vruchtwater ligt en al wat onderhuids vetweefsel heeft. Dit geeft de meeste kans op mooie beelden.

3D en 4D echo (eigen verzoek)

Afspraak maken

Voor een 3D 4D echo moet u altijd een afspraak maken. Voor het maken van een afspraak hebt u geen verwijzing nodig van een (huis)arts, verloskundige of gynaecoloog. Als u die hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: 0800 231 3557 (gratis). Wij zijn telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 16.30 uur.

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie.

3D en 4D echo (eigen verzoek)

Wordt een 3D en 4D echo bij DC Klinieken vergoed?

Nee. Een 3D en 4D echo op eigen verzoek valt niet onder de basisverzekering en wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Kijk voor actuele prijzen van een 3D en 4D echo in de prijslijst prenatale diagnostiek voor een overzicht tarieven.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer (035) 692 5500 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.