• Behandeling
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

Urine-incontinentie

Wat is urine-incontinentie?

Urine-incontinentie is ongewild urineverlies tijdens normale dagelijkse activiteiten. De bekkenbodemspieren slagen er niet meer in de urinebuis perfect dicht te drukken. Dit kan gebeuren bij een plotselinge drukverhoging op de blaas, zoals bij tillen, liggen, niezen of sporten. Zelfs uit een blaas die maar licht gevuld is, kan dan urine ontsnappen. Zonder dat je aandrang voelt, en zonder dat je het tegen kunt houden.

Verwijzing van uw (huis)arts

In overleg met uw (huis)arts is er besloten om een afspraak te maken voor behandeling tegen urine-incontinentie. Bij DC Klinieken kunt u meestal binnen een week terecht.

Spreekuur

DC Klinieken is gespecialiseerd in het behandelen van urine-incontinentie bij vrouwen. Nadat u een afspraak heeft gemaakt, komt u langs op het spreekuur waar de diagnose wordt gesteld en een mogelijk behandelplan met u wordt besproken. De behandeling van urine-incontinentie vindt doorgaans zeer snel plaats na het eerste bezoek.

De behandeling

De behandeling tegen urine-incontinentie wordt door de gynaecoloog volgens de TVT-methode behandeld. De specialist maakt twee kleine sneetjes in de buik ter hoogte van het schaamhaar en eentje van 1,5 cm in de vagina, vlak onder de urinebuis. Er wordt een doorgang voorbereid aan weerszijden van de urinebuis. Daarna wordt hier met een speciaal instrument een bandje onder geplaatst.

De TVT-methode kent uitstekende resultaten: bijna 90 procent van de patiënten geneest blijvend van urine-incontinentie. TVT werkt voor de rest van uw leven en is veel minder belastend dan de klassieke heelkundige ingrepen.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt gecontroleerd of de behandeling succesvol is verlopen. Als de narcose is uitgewerkt, mag u dezelfde dag weer naar huis.

Verdoving

De behandeling vindt plaats onder algehele narcose.

Duur van de behandeling

De behandeling tegen urine-incontinentie duurt 10 minuten tot twintig minuten.

Urine-incontinentie

Afspraak maken

Voor een behandeling tegen urine-incontinentie moet u altijd een afspraak maken. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van een (huis)arts. Als u die hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: 0800 231 35 57 (gratis). Wij zijn telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 16.30 uur.

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

Let op de volgende zaken

Het TVT-bandje vergroeid in 6 tot 8 weken na de behandeling met uw weefsel, waarna een duurzame ondersteuning van uw urinebuis ontstaat en u geen last meer heeft van urine-incontinentie.

Gedurende deze periode adviseren wij het volgende:

  • Fysiek zwaar werk niet uitvoeren;
  • Niet sporten;
  • De eerste weken niet vrijen.

Urine-incontinentie

Wordt een behandeling van urine-incontinentie bij DC Klinieken vergoed?

Ja. Een behandeling van urine-incontinentie valt onder de basisverzekering en wordt volledig door uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer (035) 692 5500 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.