• Behandeling
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

Sterilisatie van de vrouw

Wat houdt een sterilisatie van de vrouw in?

Een sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie waarbij beide eileiders worden afgesloten. Bij een sterilisatie gaat het erom dat de zaadcellen en de eicel elkaar niet kunnen bereiken, zodat er geen zwangerschap kan ontstaan.

De sterilisatie vindt plaats door middel van een kijkoperatie via de schede waarbij vanuit de binnenkant, via de baarmoederholte, de eileiders worden afgesloten.

Verwijzing van uw (huis)arts

In overleg met uw (huis)arts is er besloten om een afspraak te maken voor sterilisatie. Bij DC Klinieken kunt u meestal binnen een week terecht.

De behandeling

De behandeling begint met een kijkoperatie in de baarmoeder. Dit wordt een hysteroscopie. Er wordt met een kijkbuisje (hysteroscoop) via de schede en de baarmoederholte en baarmoederhalskanaal bekeken. De eileider wordt aan de binnenkant afgesloten, middels de Essure-methode. Bij de Essure-methode wordt een veertje van roestvrij staal, nikkel, titanium en dacronvezels in de eileider geplaatst. Hierdoor groeien de eileiders in ongeveer drie maanden dicht.

De voordelen van deze methode zijn:

  • Er hoeft niet gesneden te worden tijden de behandeling;
  • Er hoeft niets weggebrand te worden tijdens de behandeling;
  • U houdt geen littekens over na deze behandeling;
  • U heeft geen narcose nodig;
  • Er worden geen hormonen gebruikt bij deze behandeling;
  • U krijgt zekerheid: uw gynaecoloog kan vertellen of u op Essure kunt vertrouwen als vorm van anticonceptie;
  • U ervaart geen pijn tijdens de herstelperiode van het afbinden van de eileiders of een vasectomie.

Na de behandeling

Meestal vermindert en verdwijnt het lichte menstruatiegevoel binnen een paar uur. Na de hysteroscopische sterilisatie moet u drie maanden nog aanvullende anticonceptie gebruiken omdat de eileiders nog moeten dichtgroeien.

Duur van de sterilisatie

De totale duur van de sterilisatie duurt ongeveer 30 minuten.

Sterilisatie van de vrouw

Afspraak maken

Voor een sterilisatie moet u altijd een afspraak maken. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van een (huis)arts. Als u die hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: 0800 231 35 57 (gratis). Wij zijn telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 16.30 uur.

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

 De kans op zwangerschap na een sterilisatie

Een sterilisatie sluit de kans op zwanger worden niet 100 procent uit, al is de kans op zwangerschap klein. Bij de Essure-methode is er na vijf jaar bij een onderzoek onder 50.000 vrouwen geen zwangerschap ontstaan.

Kan de sterilisatie ongedaan gemaakt worden?

Een Essure-sterilisatie is onomkeerbaar: de spiraaltjes zijn vastgegroeid en kunnen niet uit de eileiders verwijderd worden. Het is belangrijk dat u zeker bent van uw beslissing om u te laten steriliseren. Twijfelt u, neem dan meer tijd. Overleg ook met uw huisarts en overweeg eventueel minder definitieve vormen van anticonceptie.

Sterilisatie van de vrouw

Wordt een sterilisatie van de vrouw bij DC Klinieken vergoed?

Soms. Een sterilisatie van de vrouw valt niet onder de basisverzekering. Afhankelijk van uw aanvullende polis kan deze behandeling tot 100% door uw zorgverzekeraar vergoed worden als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer (035) 692 5500 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.