• Behandeling
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

Hysteroscopisch onderzoek

Wat is een hysteroscopisch onderzoek

Bij een diagnostische hysteroscopie kijkt de gynaecoloog met een kijkbuis (hysteroscoop) via de schede (vagina) naar de binnenkant van de baarmoeder. Tijdens dit onderzoek zijn kleine ingrepen mogelijk.

Er kunnen verschillende redenen zijn voor een diagnostische hysteroscopie, onder andere:

  • abnormaal bloedverlies tijdens of tussen de menstruatie
  • aanhoudende menstruatiepijn
  • afwijkende bevindingen bij onderzoek van de baarmoederholte
  • sterilisatiewens

Verwijzing van uw (huis)arts

In overleg met uw (huis)arts is er besloten om een afspraak te maken voor hysteroscopisch onderzoek. Bij DC Klinieken kunt u meestal binnen een week terecht.

De behandeling

Bij een diagnostische hysteroscopie kijkt de gynaecoloog met een kijkbuis (de hysteroscoop) via de schede (vagina) naar de binnenkant van de baarmoeder. De hysteroscopie vindt bij voorkeur plaats als u niet ongesteld bent. Tijdens dit onderzoek zijn kleine ingrepen mogelijk, zoals het verwijderen van een poliepje of een spiraaltje waarvan de touwtjes niet meer zichtbaar zijn.

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u snel weer naar huis. Als het onderzoek onder narcose of met een ruggenprik plaats heeft gevonden, moet u nog enige uren in de kliniek blijven.

Meestal komt u na een aantal weken terug voor een vervolgonderzoek. De gynaecoloog bespreekt dan met u zijn of haar bevindingen van het onderzoek. Tijdens dit gesprek zal de gynaecoloog de mogelijkheden voor verder onderzoek met u bespreken.

Het merendeel van de vrouwen heeft na afloop weinig klachten, maar het kan voorkomen dat u enige pijn ervaart of zich niet lekker voelt. Het is dan ook verstandig dat iemand u thuisbrengt.

Verdoving

Afhankelijk van de behandeling kan gekozen worden voor een plaatselijke verdoving of algehele narcose.

Duur van het onderzoek

De duur van het onderzoek en de vorm van narcose is afhankelijk van de diagnose en behandeling.

Hysteroscopisch onderzoek

Afspraak maken

Voor een hysteroscopisch onderzoek moet u altijd een afspraak maken. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van een (huis)arts. Als u die hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: 0800 231 35 57 (gratis). Wij zijn telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 16.30 uur.

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

Let op het volgende

Na het onderzoek hebt u vaak enkele dagen bloedverlies of afscheiding. Ook kan de onderbuik vaak de eerste dagen nog gevoelig zijn.

Hysteroscopisch onderzoek

Wordt een hysteroscopisch onderzoek bij DC Klinieken vergoed?

Ja. Een hysteroscopisch onderzoek valt onder de basisverzekering en wordt volledig dor uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer (035) 692 5500 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.