• Behandeling
  • Voorbereiding
  • Vergoeding

Gynaecologische echoscopie

Wat is een gynaecologische echo?

De gynaecologische echo wordt uitgevoerd door een echoscopist of gynaecoloog. Met behulp van geluidsgolven kan een goed beeld worden verkregen van bijvoorbeeld de baarmoeder, de eierstokken en de follikels. Veel voorkomende redenen om een gynaecologische echo te verrichten zijn:

  • onregelmatige of abnormale menstruatie
  • vaginaal bloedverlies
  • afwijkende bevindingen bij het inwendig gynaecologische onderzoek (bijvoorbeeld het vermoeden van vleesbomen of een vergrote eierstok)
  • vermoeden op buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  • controle van het spiraaltje
  • het meten van follikels (blaasjes met eicellen)

Verwijzing

In overleg met uw (huis)arts, verloskundige of gynaecoloog is er besloten om een afspraak te maken voor een gynaecologische echo. Bij DC Klinieken kunt u meestal binnen een week terecht.

De gynaecologische echo

Een gynaecologische echo wordt meestal via de vagina (schede) verricht. Bij een inwendige echoscopie dient u uw onderkleding uit te doen. U gaat liggen op de onderzoekstafel. De specialist doet een condoom en glijmiddel om een dunne echokop. Vervolgens wordt deze in de schede ingebracht. Een inwendige echoscopie doet meestal geen pijn en lukt het beste als uw blaas leeg is (het maakt voor het onderzoek niet uit als u menstrueert). Soms wordt de gynaecologische echoscopie via de buikwand verricht. De specialist brengt eerst gel aan op de huid. Dit kan wat koud aanvoelen. De gel verhindert dat er lucht komt tussen de huid en de echokop. Dit is noodzakelijk om goede echografiebeelden te krijgen. Van de beelden op het beeldscherm worden vervolgens foto’s gemaakt. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen. Het onderzoek is niet pijnlijk.

Duur van de gynaecologische echo

Een gynaecologische echo duurt ongeveer 15 minuten.

Uitslag

Uw (huis)arts ontvangt de uitslag 24 uur na het onderzoek. Hij of zij zal u verder informeren.

Gynaecologische echoscopie

Afspraak maken

Voor een gynaecologische echo moet u altijd een afspraak maken. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van een (huis)arts. Als u die hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: 0800 231 35 57 (gratis). Wij zijn telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 16.30 uur. Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 5 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

Gynaecologische echoscopie

Wordt een gynaecologische echo bij DC Klinieken vergoed?

Ja. Een gynaecologische echo valt onder de basisverzekering en wordt volledig door uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico. Een gynaecologische echo kan ook op eigen verzoek worden aangevraagd, de kosten voor de echo moet u zelf betalen. Kijk voor actuele prijzen van een gynaecologische echo op eigen verzoek in de prijslijst prenatale diagnostiek en gynaecologie onder overzicht tarieven.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer (035) 692 5500 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.