• Behandeling
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

Oorcorrectie

Wat is een oorcorrectie?

Een oorcorrectie is een ingreep waarbij de stand van het oor veranderd wordt. Afstaande oren zijn een aangeboren afwijking van de vorm van het kraakbenig oorskelet. Te denken valt aan bijvoorbeeld flaporen.

De meeste mensen ondergaan al op jonge leeftijd een oorcorrecties, maar ook op latere leeftijd kan het dit goed behandeld worden. De ingreep kan worden uitgevoerd vanaf ongeveer 5-jarige leeftijd.

Verwijzing

Overleg met uw zorgverzekeraar of een oorcorrectie (deels) vergoed wordt; dit kan verschillen per pakket en verzekeraar. Indien u verzekerd bent voor deze behandeling, dienen wij een aanvraag voor u in voor vergoeding van de kosten.

Het spreekuur

Het eerste gesprek bij de plastisch chirurg is vrijblijvend. U krijgt uitgebreid de gelegenheid om uw wensen kenbaar te maken en vragen te stellen. De chirurg bespreekt met u de mogelijkheden en informeert u over mogelijke complicaties en risico’s.

Gesprek met de anesthesioloog-pijnspecialist

Indien u besluit om een ingreep te plannen, krijgt u nog een gesprek met de anesthesioloog. Deze bespreekt met u onder welke vorm van anesthesie de ingreep kan gebeuren en wat hierbij komt kijken.

De behandeling

Tijdens de ingreep, wordt de stand van de schelp gecorrigeerd en indien nodig wordt de oorschelp verkleind. De plastisch chirurg maakt een incisie aan de achterkant van de oorschelp om het oor naar achteren te brengen. Door middel van kleine incisies in het kraakbeen kan de oorschelp in een nieuwe positie worden vastgezet.

De wond wordt onderhuids gehecht, waarbij meestal gebruikt wordt gemaakt van oplosbare hechtingen.

Na de behandeling

Na de ingreep wordt er een verband aangebracht om de oren in de juiste positie te houden. U krijgt instructies mee voor de nazorg en het hervatten van uw dagelijkse werkzaamheden.

De eerste twee weken kunnen de oren gezwollen en gevoelloos zijn. Dit gevoel is volkomen normaal en verdwijnt vrijwel altijd vanzelf. Na ongeveer 1 week komt u terug voor de nacontrole.

Duur van de behandeling

Een oorcorrectie duurt ongeveer 60 minuten.

Tenslotte

Een oorcorrectie is een veilige en uitermate dankbare ingreep waarbij het permanente resultaat ruimschoots opweegt tegen de soms langdurige herstelperiode.

De oren kunnen er aanvankelijk gezwollen en gekneusd uitzien. Na een paar weken, naarmate de zwelling minder wordt, krijgen de oren hun ware vorm. Na de operatie houdt u achter het oor een klein litteken over. Met de tijd vervaagt het litteken zodanig dat slechts een minimaal lijntje overblijft, dat in de natuurlijke plooi van het oor valt.

Zoals bij iedere dubbelzijdige ingreep is absolute symmetrie niet te garanderen. In enkele gevallen komt het voor dat het oor na enige tijd terugklapt en weer af gaat staan. Het kraakbeen is immers elastisch en laat zich niet altijd in een andere stand dwingen. Dan is een nieuwe ingreep nodig om het kraakbeen in de juiste stand vast te zetten. Dit is vaak voldoende voor een mooi en blijvend resultaat.

Oorcorrectie

Afspraak maken

Voor een oorcorrectie kunt u altijd een afspraak maken. Voor het maken van een afspraak hebt u geen verwijzing nodig. U kunt ons direct bellen voor een afspraak: 0800 231 3557 (gratis). Wij zijn telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 16.30 uur.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie.

Belangrijk

  • Na de ingreep kunnen de oren gezwollen en gekneusd uitzien, als de zwelling minder wordt, krijgen de oren hun ware vorm
  • Na de operatie houdt u slecht een klein litteken achter uw oren. Met de tijd vervaagt het litteken.
  • In enkele gevallen komt het voor dat het oor weer terugklapt en af gaat staan. Dit komt omdat het kraakbeen elastisch is en niet altijd in de juiste stand is vast te zetten. Een tweede ingreep is nodig om het kraakbeen in de juiste stand te zetten. Dit is vaak voldoende voor een mooi en blijven resultaat.

Oorcorrectie

Wordt een oorcorrectie bij DC Klinieken vergoed?

Soms. Een oorcorrectie wordt in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar, als u in het bezit bent van een machtiging. Het ligt echter aan uw zorgverzekeraar en polis of u in aanmerking komt voor (volledige) vergoeding van deze zorg.

Zie prijslijst plastische chirurgie onder actuele tarieven als u zelf de kosten voor deze behandeling moet betalen.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer (035) 692 5500 of mail naardebiteuren@dcklinieken.nl.