• Behandeling
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

Ontharing

Heeft u last van ingegroeide haren of ervaart u de beharing als overmatig of storend? Heeft u last van een huidaandoening die gepaard gaat met beharing of hierdoor wordt veroorzaakt? Laat dan uw beharing behandelen met lichttherapie en/of lasertherapie en zie de beharing en klachten verminderen.

Wat houdt ontharing met lichttherapie en lasertherapie in?

Lichttherapie en/of lasertherapie is zeer geschikt voor het verwijderen van (over)beharing op alle lichaamsdelen. De haren moeten voor een effectieve behandeling voldoende pigment bevatten, blonde, grijze en rossige haren reageren niet op behandeling met lichttherapie en/of lasertherapie. De apparatuur van DC Klinieken is instaat zowel lichte als donkere huidtypen veilig te behandelen.

De laser/flitslamp produceert licht met hoge energie, wat geabsorbeerd wordt door het pigment in de haren en het haarzakje. Het door het pigment opgenomen licht wordt omgezet naar warmte waardoor de haar wordt verhit en het haarzakje wordt vernietigd. De selectiviteit van de warmte zorgt voor vernietiging van het haarzakje zonder de omliggende huid te beschadigen.

Alleen de haren in de groeifase reageren optimaal op lichttherapie en/of lasertherapie, omdat onderin deze haarzakjes het pigment zit waar de laser/flitslamp zich op richt. Omdat haren zich in verschillende fasen ontwikkelen zijn er meerdere behandelingen nodig voordat de haren vernietigd zijn.

Lichttherapie en lasertherapie zorgt voor een langdurige verwijdering van de beharing. De beharing wordt nooit voor 100% verwijderd, de haren die na laserbehandeling overblijven zijn vaak dunner en lichter dan daarvoor waardoor ze niet meer storend zijn.

Verwijzing van uw (huis)arts

U kunt zowel met als zonder verwijzing van uw (huis)arts bij de huidtherapeut en laserspecialist terecht voor lichttherapie en lasertherapie. Indien u zonder verwijzing komt zal de huidtherapeut een zogenaamde screening uitvoeren om te bepalen of consultatie met een (huis)arts gewenst is alvorens u lichttherapie en/of lasertherapie kunt ondergaan.

Voor de behandeling

Voor de behandeling vindt een vrijblijvend en kosteloos intake gesprek plaats met de huidtherapeut of laserspecialist. Tijdens de intake wordt bepaald of u in aanmerking komt voor licht- en/of lasertherapie en wordt in overleg met u een passend behandelplan opgesteld om de beharing gericht aan te pakken.

De beharing mag 4 weken voor de behandeling enkel nog worden geschoren en moet zichtbaar zijn voor de specialist op de dag van de intake en (proef)behandeling.

De huid mag voor behandeling niet gebruind zijn. Daarom is het van belang 6 weken voor de behandeling niet onbeschermd (kleding of spf 30-50) blootgesteld te worden aan de zon. Zonnebank en bruiningscrème moeten 6 weken voor de behandeling vermeden worden.

Indien u in aanmerking komt voor lichttherapie en/of lasertherapie wordt een proefbehandeling ingepland en uitgevoerd. Hierbij wordt een klein gebied behandeld om complicaties uit te sluiten. Na enkele weken wordt het effect geëvalueerd waarna besloten wordt of het behandeltraject kan worden gestart.

De behandeling

Tijdens de behandeling moet door iedereen die in de behandelruimte aanwezig is, een speciale bril worden gedragen, om oogschade veroorzaakt door het licht uit de laser/flitslamp te voorkomen.

De huidtherapeut tekent in overleg met u het behandelgebied af. Vervolgens worden de haren kort geschoren zodat alle energie in de haar onder de huid kan worden opgenomen. Eventueel zal een lotion worden aangebracht om ervoor te zorgen dat het licht gemakkelijker door de huid dringt. Vervolgens wordt de gekoelde kop op de huid geplaatst en wordt dat gedeelte behandeld. Hierbij voelt u warmte, die niet pijnloos, maar wel te verdragen is. Het gevoel is vergelijkbaar met een klein prikje, alsof een elastiekje tegen de huid geschoten wordt. U wordt steeds op dezelfde manier behandeld totdat het gehele gebied is behandeld.

Naderhand kan de huid gekoeld worden en kan de huidtherapeut de juiste verzorgingsproducten aanbrengen zodat de reacties, veroorzaakt door de warmte, afnemen en de huid goed beschermd is.

Na de behandeling

Tijdens de behandeling kan de huid rood worden ten gevolge van de warmteontwikkeling. Tevens kan een vochtophoping rondom de haarzakjes zichtbaar zijn en kunnen de verbrande haren te zien en te ruiken zijn.

Enkele weken na de behandeling zullen de haren die behandeld zijn uitgroeien en uitvallen.

Duur van de behandeling

De duur van een behandeling met licht- en/of lasertherapie is afhankelijk van het behandelgebied. Deze varieert van 30-150 minuten.

Er zijn meerdere behandelingen nodig om een optimaal resultaat te bereiken.

 

 

Ontharing

Afspraak maken

U kunt een afspraak maken voor een kosteloos en vrijblijvend consult met de huidtherapeut of laserspecialist. U kunt zowel met als zonder verwijzing bij ons terecht. U kunt ons bellen voor een afspraak: 0800 231 35 57 (gratis). Wij zijn telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 16.30 uur.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wij verzoeken u onderstaande documenten mee te nemen naar het eerste consult;

  • Aanvraagformulier of verwijzing (indien van toepassing)
  • Verzekeringspasje
  • Identiteitsbewijs
  • Actueel Medicatie Overzicht (indien van toepassing)

Na de afspraak

Na ontharing met lichttherapie en/of lasertherapie zijn de volgende adviezen van belang:

  • Haren gedurende het behandeltraject niet epileren, enkel scheren.
  • De huid mag gedurende het behandeltraject niet onbeschermd (kleding of spf 30-50) worden blootgesteld aan de zon.
  • Zonnebank en bruiningscreme moeten gedurende het behandeltraject worden vermeden.

 

Ontharing

Wordt ontharing bij DC Klinieken vergoed?

Over het algemeen wordt ontharing met lichttherapie en/of lasertherapie niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Deze maakt soms een uitzondering voor behandeling van gezichtsbeharing bij vrouwen of beharing welke aan medische aandoeningen is gerelateerd. Indien u wilt weten of u voor een vergoeding in aanmerking komt of specifieke informatie wenst over uw vergoeding dient u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

De tarieven kunt u terugvinden in de prijslijst laserbehandelingen onder overzicht tarieven.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan bij vergoedingen of neemt u dan contact op met de huidtherapeut via telefoonnummer (071) 560 55 20 (Voorschoten), (020) 573 0310 (Oud Zuid) of mail naar huidtherapie@dcklinieken.nl.