• Behandeling
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

Littekenbehandeling

Heeft u last van acne littekens, littekens door een operatie of trauma of striae? Is het litteken verkleurd, verdikt of is de huidstructuur veranderd? Lichttherapie en lasertherapie uitgevoerd bij DC klinieken kan voor verbetering van het litteken zorgen waardoor deze minder opvalt.

Wat houdt een littekenbehandeling in?

Door huidschade veroorzaakt door ontstekingen, trauma of operatie kunnen littekens ontstaan. Licht- en lasertherapie kunnen worden ingezet om de verschillede aspecten van het litteken te verbeteren. Indien verkleuring door vaatjes (hyperlink naar licht- en lasertherapie vaatbehandeling), pigment (hyperlink naar licht- en lasertherapie pigmentbehandeling) duidelijk aanwezig zijn kunnen deze gericht behandeld worden middels andere lichtflits- en laserapparatuur.

De laser produceert licht met hoge energie welke bestaat uit vele smalle lichtbundels. Bij elke bundel wordt energie omgezet in een warmtekolom waardoor duizenden microperforaties in de huid ontstaan. Deze gecondoleerde huidbeschadiging en warmte stimuleren de huid tot aanmaak van collageen, nieuw en gezond weefsel. Dit heeft een verbeterend effect op de huidstructuur, dikte van het litteken en diens kleur.

Na iedere behandeling verbeterd de huidstructuur, vlakt het litteken af of komt deze omhoog naar normaal huidniveau en verbeterd de kleur en het gevoel in het litteken. Het litteken zal echter altijd in meer of mindere mate zichtbaar blijven.

Verwijzing van uw (huis)arts

U kunt zowel met als zonder verwijzing van uw (huis)arts bij de huidtherapeut en laserspecialist terecht voor licht- en lasertherapie. Indien u zonder verwijzing komt zal de huidtherapeut een zogenaamde screening uitvoeren om te bepalen of consultatie met een (huis)arts gewenst is alvorens u licht- en/of lasertherapie kunt ondergaan.

Voor de behandeling

Voor de behandeling vindt een vrijblijvend en kosteloos intake gesprek plaats met de huidtherapeut of laserspecialist. Tijdens de intake wordt bepaald of u in aanmerking komt voor licht- en/of lasertherapie en wordt in overleg met u een passend behandelplan opgesteld om de verschillende aspecten van het litteken doelgericht aan te pakken.

De huid mag voor behandeling niet gebruind zijn. Daarom is het van belang 6 weken voor de behandeling niet onbeschermd (kleding of spf 30-50) blootgesteld te worden aan de zon. Zonnebank en bruiningscreme moeten 6 weken voor de behandeling vermeden worden.

Indien u in aanmerking komt voor licht- en/of lasertherapie wordt een proefbehandeling ingepland en uitgevoerd. Hierbij wordt een klein gebied behandeld om complicaties uit te sluiten. Na enkele weken wordt het effect geëvalueerd waarna besloten wordt of het behandeltraject kan worden gestart.

De behandeling

Tijdens de behandeling moet door iedereen die in de behandelruimte aanwezig is, een speciale bril worden gedragen, om oogschade veroorzaakt door het licht uit de laser te voorkomen.

De huidtherapeut bepaald in overleg met u welke gebieden behandeld worden. Vervolgens wordt de gekoelde kop op de huid geplaatst en wordt dat gedeelte behandeld. Hierbij voelt u warmte, die niet pijnloos, maar wel te verdragen is. Het gevoel is vergelijkbaar met een klein prikje, alsof een elastiekje tegen de huid geschoten wordt gevolgd door warmte en gloeien. Er zal meerdere malen over hetzelfde gebied worden behandeld om een optimale reactie te bewerkstelligen.

Naderhand kan de huid gekoeld worden en kan de huidtherapeut de juiste verzorgingsproducten aanbrengen zodat de reacties, veroorzaakt door de warmte, afnemen en de huid goed beschermd is.

Na de behandeling

Tijdens de behandeling ontstaat roodheid en egale zwelling ten gevolge van de warmteontwikkeling.

Enkele dagen na de behandeling kunnen er schilfers ontstaan in het behandelde gebied.

Duur van de behandeling

De duur van een behandeling met lasertherapie is afhankelijk van het behandelgebied. Deze varieert van 30 minuten tot 90 minuten. Er zijn meerdere behandelingen nodig om een optimaal resultaat te bereiken.

 

Littekenbehandeling

Afspraak maken

U kunt een afspraak maken voor een kosteloos en vrijblijvend consult met de huidtherapeut of laserspecialist. U kunt zowel met als zonder verwijzing bij ons terecht. U kunt ons bellen voor een afspraak: 0800 231 35 57 (gratis). Wij zijn telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 16.30 uur.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wij verzoeken u onderstaande documenten mee te nemen naar het eerste consult;

  • Aanvraagformulier of verwijzing (indien van toepassing)
  • Verzekeringspasje
  • Identiteitsbewijs
  • Actueel Medicatie Overzicht (indien van toepassing)

Na de afspraak

Na ontharing met lichttherapie en/of lasertherapie zijn de volgende adviezen van belang:

  • Huidbeschadiging voorkomen
  • De huid mag gedurende het behandeltraject niet onbeschermd (kleding of spf 30-50) worden blootgesteld aan de zon.
  • Zonnebank en bruiningscrème moeten gedurende het behandeltraject worden vermeden.

 

Littekenbehandeling

Wordt littekenbehandeling bij DC Klinieken vergoed?

In sommige gevallen wordt de behandeling van littekens met lasertherapie vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van de locatie van de littekens en het type verzekering. Indien u wilt weten of u voor een vergoeding in aanmerking komt of specifieke informatie wenst over uw vergoeding dient u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

De tarieven kunt u terugvinden in de prijslijst laserbehandelingen onder overzicht tarieven.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan bij vergoedingen of neemt u dan contact op met de huidtherapeut via telefoonnummer (071) 560 55 20 (Voorschoten) of mail naar huidtherapie@dcklinieken.nl.