Pijnbestrijding

Wat is pijnbestrijding?

Iedereen ervaart wel eens pijn. Echter, pijnklachten kunnen zich dusdanig ontwikkelen dat deze de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Bij sommige pijnklachten kunnen de meeste algemene activiteiten al een probleem vormen, van het beoefenen van een sport tot zelfs het tillen van lichte materialen waar men problemen mee heeft.

Het specialisme dat zich vooral bezighoudt met pijnbestrijding is anesthesiologie. Dit specialisme (letterlijke betekenis: leer der gevoelloosheid) houdt zich onder meer bezig met het verdoven van patiënten op de operatiekamer.

Welke specialisten zijn werkzaam binnen de pijnbestrijding?

De specialisten die werkzaam zijn binnen dit specialisme worden anesthesiologen genoemd. Zij hebben zich toegelegd op het vakkundig behandelen van verschillende pijnsoorten. Een aantal anesthesiologen heeft zich verder gespecialiseerd binnen de pijnbestrijding. Deze specialisten worden anesthesiologen-pijnspecialisten genoemd. Bij DC Klinieken wordt u uitsluitend behandeld door anesthesiologen-pijnspecialisten.

Soorten pijn

Pijn is oorspronkelijk een waarschuwingsfunctie voor het lichaam. Er wordt door het lichaam aangegeven dat deze schade oploopt, door de pijnprikkels wordt geprobeerd het lichaam te beschermen. We spreken dan van acute pijn. Als men voor langere tijd pijn ervaart, is er wellicht een andere oorzaak. De zenuwen dienen niet meer als waarschuwing en hebben hun primaire functie verloren. Als pijn meer dan drie maanden duurt, spreken we van chronische pijn.

Gerichte en multidisciplinaire aanpak

Pijnbestrijding bij DC Klinieken betekent een multidisciplinaire aanpak en effectieve werkwijze. Dit betekent dat verschillende specialisten van verschillende specialismen, zoals een neuroloog, fysiotherapeut of psycholoog, betrokken zijn bij de pijnbestrijding bij DC Klinieken. Door kennis en kunde uit verschillende specialismen te bundelen, worden er verschillende inzichten gebruikt om u kwalitatief hoogwaardige zorg aan te bieden.