• Behandeling
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

Voorste kruisband operatie

Foto voorste kruisbandWat houdt een voorste kruisband operatie in?

Een scheur in de voorste kruisband ontstaat vaak tijdens sportactiviteiten of bij een ongeluk. Een verdraaiing van de knie of het ‘door de knie gaan’ kan leiden tot een scheur. Dit scheuren geeft vaak een instabiel gevoel in de knie. De symptomen bij een scheur in de voorste kruisband kunnen per patiënt verschillen. Pijn en zwelling zijn de meest voorkomende klachten, maar ook instabiliteit in een veel voorkomend symptoom. Hierdoor kunt u het vertrouwen in uw knie kwijtraken, bijvoorbeeld of uw knie nog wel uw gewicht kan dragen. Dan is een behandeling ook zeker gewenst.

Verwijzing van uw (huis)arts

In overleg met uw (huis)arts is er besloten om een afspraak te maken voor een voorste kruisband operatie. Bij DC Klinieken kunt u meestal binnen enkele weken terecht.

Het spreekuur

Tijdens het spreekuur met de orthopeed wordt uw voorgeschiedenis en klachten met de specialist besproken. Daarnaast vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Het kan zijn dat er aanvullend onderzoek nodig is, zoals:

 

Als de uitkomst van bovenstaande onderzoek doet vermoeden dat er een scheur in de voorste kruisband is, kan er een arthroscopie (kijkoperatie) gedaan worden.

De operatie

Eerst wordt er een kijkoperatie (arthroscopie) van de knie uitgevoerd. Dit is een ingreep waarbij met een kleine camera in het kniegewricht wordt gekeken. Zo kan de specialist direct alle structuren in het kniegewricht bekijken. Er worden kleine incisies (sneetjes) in de knie gemaakt om de arthroscoop in te brengen. Op de plaats van de oorspronkelijke kruisband wordt een nieuwe kruisband geplaatst van lichaamseigen materiaal. Tijdens de operatie van de kruisband bekijkt de specialist ook de rest van de knie en kunnen eventuele beschadigingen van kraakbeen en meniscus bijgewerkt worden.

Verdoving

De voorste kruisband operatie vindt plaats onder algehele narcose of via een ruggenprik.

Duur van het onderzoek

De operatie vindt plaats onder algehele narcose of via een ruggenprik en duurt ongeveer 90 minuten.

Voorste kruisband operatie

Afspraak maken

Voor het spreekuur orthopedie moet u altijd een afspraak maken. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van een (huis)arts. Als u die hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: 0800 231 3557 (gratis). Wij zijn telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 16.30 uur.

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

Belangrijk

Na de ingreep krijgt u instructies mee voor de nazorg en het hervatten van uw dagelijkse werkzaamheden. In de meeste gevallen zal de specialist u doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Na de ingreep en revalidatie zal de knie beter aanvoelen en de klachten zullen verdwenen zijn. Een nieuw letsel is echter niet helemaal uit te sluiten.

Voorste kruisband operatie

Wordt een voorste kruisband operatie bij DC Klinieken vergoed?

Ja. Een voorste kruisband operatie valt onder de basisverzekering en wordt volledig door uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer (035) 692 5500 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.