• Behandeling
  • Voorbereiding
  • Vergoeding

Hallux valgus (scheve grote teen)

Klachten aan de grote teen
Pijnklachten van de grote teen zijn vaak erg hinderlijk. Dit komt omdat de teen vaak knelt in de schoen. Maar ook omdat de grote teen een rol speelt in de balans van de voet. Er zijn diverse klachten aan de voet waarmee u bij ons terecht kunt.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de grote teen scheef groeit. Dit noemen we hallux valgus. Hoe de scheefstand precies ontstaat weten we niet. De hinderlijke knobbel aan de buitenkant van de voet, is geen ‘extra bot’ maar een deel van het gewricht. Eigenlijk staat het gewricht niet meer fraai in het kommetje.

Behandeling
Soms is behandeling met een steunzool en/of een aangepaste schoen een optie. Als dit niet genoeg helpt of geen optie is kan besloten worden om de teen weer ‘recht te zetten’. Dit gebeurt met een operatie.

Spreekuur
Tijdens uw eerste bezoek zal er een diagnose worden gesteld door de orthopedisch chirurg. Deze specialist zal eerst een lichamelijk onderzoek bij u uitvoeren. Aan de hand van de aard van uw klachten, kan er besloten worden om aanvullend onderzoek uit te voeren, zoals röntgenonderzoek of MRI-onderzoek.

Preoperatief spreekuur
Als er tijdens het eerste bezoek wordt besloten dat een ingreep noodzakelijk is, krijgt u een afspraak op het preoperatieve spreekuur. Hier krijgt u informatie en instructies over de voorbereiding op de operatie, verdoving, medicijngebruik en nazorg.

De operatie
Omdat de knobbel deel uit maakt van het gewricht, kan deze knobbel ook niet zomaar afgezaagd worden. Als dat wel gebeurt, ontstaat er vaak slijtage maar ook pijn rond het gewricht. Om de teen weer recht te zetten wordt meestal het ‘bot doorgezaagd’ teruggezet en weer vastgezet. Hoe het bot wordt doorgezaagd hangt van de mate van scheefstand af en ook een van de voorkeur van de orthopeed. Ook het vastzetten van de zaagvlakken kan op verschillende manieren, meestal wordt hiervoor een kleine schroef gebruikt (welke over het algemeen niet meer verwijderd hoeft te worden).

Verdoving
Een operatie aan de grote teen vindt plaats onder algehele narcose of een ruggenprik.

Duur operatie
De operatieduur is een beetje afhankelijk van wat er precies moet gebeuren en kan variëren van 25 minuten tot 45 minuten.

Na de operatie
Na de operatie mag u gedurende 6 weken alleen op een speciale schoen, de darco loopzool, lopen. Daarnaast krijgt u vaak een verband of een klein gipsschoentje. U bent meestal 3 maanden aan het herstellen voordat u weer kunt sporten. De meeste mensen vinden de zwelling na de operatie het meest vervelend. De zwelling kan soms lang aanhouden, soms wel meer dan 6 maanden. Wat vaak helpt is proberen de voet normaal af te wikkelen en de voet (met name in de nacht) hoog te houden door bijvoorbeeld een kussen onder uw been te leggen. Blijf ook regelmatig de enkel, voet en tenen bewegen.

Risico’s van de ingreep
Deze operatie is een relatief veilige ingreep maar er is altijd een risico op infectie of een trombose been. Ook kan het zijn dat het resultaat tegenvalt, de teen staat misschien net iets minder recht dan u had gehoopt.

Hallux valgus (scheve grote teen)

Afspraak maken
Voor een hallux valgus behandeling moet u een altijd afspraak maken. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van een (huis)arts. Als u die hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: 0800 231 3557 (gratis). Wij zijn telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 16.30 uur.

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Voor de afspraak
Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

  • het aanvraagformulier, dat u van uw (huis)arts meekrijgt
  • uw verzekeringspasje
  • uw identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO)

Belangrijk
Na de ingreep krijgt u instructies mee voor de nazorg en het hervatten van uw dagelijkse werkzaamheden.

 

Hallux valgus (scheve grote teen)

Wordt een operatie aan de grote teen bij DC Klinieken vergoed?
Ja. Een operatie aan de grote teen valt onder de basisverzekering en wordt volledig door uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken
Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer (035) 692 5500 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.