• Behandeling
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

Carpaal Tunnel Syndroom

Wat is een carpaal tunnel syndroom?

Het Carpaal Tunnel Syndroom is een beknelling van de middelste armzenuw (nervus medianus) in het verloop van de carpale tunnel. In deze tunnel lopen de buigpezen van de vingers en de zenuw die de zachtste structuur bevat en daardoor het meest gevoelig is voor druk.

Een Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) uit zich in tintelingen tot een pijnlijk gevoel rond de duim- wijs- en middelvinger. Er kan ook een verdoofd gevoel optreden met krachtverlies, wat als gevolg kan hebben dat u dingen uit uw hand laat vallen.

Oorzaken zijn hormonale veranderingen, beknelling van de pezen, door zware fysieke arbeid of suikerziekte (diabetes).

Verwijzing van uw (huis)arts

In overleg met uw (huis)arts is er besloten om een afspraak te maken voor het behandelen van het Carpaal Tunnel Syndroom. Bij DC Klinieken kunt u meestal binnen een week terecht.

Diagnose

Op het spreekuur van de plastisch chirurg zal deze een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Naast lichamelijk onderzoek kan de specialist u doorverwijzen voor het maken van een EMG (elektromyogram). Met dit onderzoek wordt zowel de activiteit van de zenuwen als van de spieren gemeten. Daarnaast kan een beklemming van de zenuw worden aangetoond door een EMG.

De behandeling

Soms volstaat conservatieve therapie in de vorm van rust of een injectie in de pols met corticosteroïden. Als de klachten blijven bestaan is een operatieve behandeling noodzakelijk. Daarbij wordt de zenuw weer vrij gelegd via een kleine snede in de arm of pols. De wond wordt vervolgens met enkele hechtingen gesloten.

Carpaal Tunnel Syndroom

Afspraak maken

Voor behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom moet u altijd een afspraak maken. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van een (huis)arts. Als u die hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: 0800 231 3557 (gratis). Wij zijn telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 16.30 uur.

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

  • het aanvraagformulier, dat u van uw (huis)arts meekrijgt
  • uw verzekeringspasje
  • uw identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO)

Belangrijk

Kort na de ingreep kunt u naar huis. De behandelend specialist geeft instructies mee voor het hervatten van uw dagelijkse werkzaamheden. Het is belangrijk dat u meteen na de behandeling uw vingers buigt en strekt.

Na de ingreep van de ziekte van Dupuytren kunt u nog wat stijfheid in de hand ervaren. Het kan een aantal weken duren, voordat u uw hand weer volledig kunt gebruiken.

U krijgt een vervolgafspraak voor het verwijderen van de hechtingen. De hechtingen worden gemiddeld een week na de behandeling verwijderd.

Aanvullend onderzoek (EMG)

De EMG wordt uitgevoerd in het Sint Andreas Lucasziekenhuis. DC Klinieken heeft goede samenwerkingsafspraken met dit ziekenhuis, waardoor u snel terecht kunt voor een dergelijk onderzoek.

Carpaal Tunnel Syndroom

Wordt een Carpaal Tunnel Syndroom bij DC Klinieken vergoed?

Ja. Een Carpaal Tunnel Syndroom valt onder de basisverzekering en wordt volledig door uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer (035) 692 5500 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.