Radiologie

Wat is radiologie?

Radiologie is het specialisme dat zich bezighoudt met het opzoeken van de aard en de plaats van een ziekte, letsel of aandoening door middel van stralen of golven. De onderzoeken binnen dit specialisme maken gebruik van röntgenstralen (röntgenonderzoek, mammografie, botdichtheidsmeting), geluidsgolven (echografie) en magnetische velden (MRI-onderzoek).

De radioloog

De specialist binnen dit specialisme heet een radioloog. Deze is gespecialiseerd in het verrichten van onderzoek en het stellen van een diagnoses met behulp van stralen of apparaten die de weefsels en organen van het lichaam zichtbaar maken. De radioloog kan met deze onderzoeksmethoden vaststellen of een lichaamsdeel of orgaan ziek of gezond is. De radioloog voert vaak onderzoek uit, als de huisarts of medisch specialist niet met zekerheid een diagnose kan stellen en dus niet weet wat de patiënt mankeert. De diagnose en het advies van de radioloog is dan meestal bepalend.

Radiologie bij DC Klinieken

Binnen het specialisme radiologie biedt DC Klinieken diverse onderzoeken aan. U kunt terecht voor de volgende onderzoeken:

Vaak worden radiologische onderzoeken als aanvullend onderzoek van een bepaald spreekuur uitgevoerd, zoals het spreekuur neurologie of spreekuur orthopedie.

De radiologen bij DC Klinieken verrichten alleen diagnostische handelingen, geen interventies (behandelingen).